Admin DueLLoYöneticisi
Mesaj Sayısı : 928 Doğum tarihi : 06/07/90 Yaşı : 34 Nerden : Antalya İş/Hobiler : Webtasarım - Öğrenci Lakap : Site sahibi Rep Puanı : 735008
| Konu: Ders 2 Ptsi Eyl. 14, 2009 8:25 am | |
| Felsefe deyince ilk akla gelen Yunanlı filozoflar. Niçin felsefe eski Yunanistan'da başlamış? Yunan coğrafyası antik dünyanın elverişli bir bölgesindeydi. Biliyorsunuz Eski Yunanlılar denizci ve tüccar bir topluluktu. Mısır ile Mezopotamya ve Doğu Akdeniz kıyıları ile ticari ilişkiler içindeydiler. Anadolu ve İtalya da koloniler kurmuşlardı. Kent devletçikleri halinde yaşıyorlardı ve o günün dünyasına açıktılar. Belki bugünkü futbol kulüpleri temelinde gördüğümüz rekabet, o zaman "benim filozofum daha iyi" biçiminde kent devletçikleri arasında da vardı. Düşüncelerini birbirlerine aktarabilecekleri bir yazı geliştirmişlerdi. Biliyorsunuz bu yazı Fenike alfabesinden geliştirilmişti. Ancak daha kullanışlıydı. Sesli harfleri içeriyordu.Daha önce felsefece düşünmeye kaynaklık eden bilgiler yok muydu? Vardı. Eski Çin, Hint ve İran dillerinde ve mitoslarında(söylence); hem doğa hem de insan yaşamı konusunda derin felsefi düşünceler vardı. Bu mitoslar felsefece düşünmekten çok din temelliydi. Oralarda, dinden bağımsız bir felsefi düşünce üretilememişti. Kuşkusuz Yunan düşünürleri, bazı felsefi düşünceleri olduğu gibi, bazı bilgileri de doğudan ya da başka yerlerden aldıkları halde, farklı akıl yürütmeyle işlemiş, geliştirmiş ve düzenlemişlerdi. [justify]Yüzlerce filozof, onlarca akım içinde felsefi düşüncenin gelişimini nasıl algılayacağım. Haklısın felsefeye bütüncül bir yaklaşım zor. 2500 yıllık belki daha da uzun süren bir düşünce mirasından söz ediyoruz. Burada tarihi süreci izleyerek ilerleyeceğiz. Elimizden geldiğince, başarabildiğimiz ölçüde günümüze göndermeler de yapacağız. Antik çağ felsefesine daha yakından bakmaya ne dersin. İlk sorular orada. Bizim forumda bile hala o dönemin soruları tartışma konusu olabiliyor.
Antik Felsefe dilimi hangi zaman dilimini kapsıyor.
Felsefenin ilk çağ tarihi M.Ö.vııı.yy.dan M.S. v.yy.a kadar uzanıyor. Bu başlangıç dönemine "Antik Felsefe Dönemi" deniyor. [justify]Biliyorum tarihlerden sıkılıyorsun. ancak düşünce bağlamını kurmak için zamanı göz ardı edemeyiz. Belki ileride Postmodern düşünürler bizi bu çizgisel zaman sorunundan kurtaracaklar.
Antik felsefenin ilk dönem düşünürleri hangi temel soruları sordular. İlk filozoflar bütün varlıkların temelinde bulunanı bulmaya çalıştılar.
Kısaca "somut" ele tutulur şeyler üzerin düşündüler daha çok.
Sokrates'in adını çok duydum. Doğayı sorgulayan ilk filozoflardan onu ayıran neydi? [justify] Çok sabırsızsın. Sokrates'in adını hepimiz duydu gerçekten. Ancak şu bir gerçek ki, Sokrates yazılı tek bir satır bile bırakmadı. Kendinden önceki düşünürlerin tuttuğu yolun tersini benimsedi. Dış gerçekle değil, insanla ve ahlak sorunuyla ilgilendi. Sokrates'e tekrar döneceğiz. Bu ilk bölümde Sokrates'e kadar olan döneme bakıyoruz.
Demek Sokrates önemli bir filozof. Ayrım yaparken Sokrates öncesi filozoflar diyoruz. Peki felsefe tarihinin ilk filozofları da biliniyor mu? Keşke felsefe düşüncesi olmasaydı, ne güzel hiç bir şeyi sorgulamadan bize verilenle rahat ederdik diyenler için Thales suçlu sayılabilir.Çünkü hemen hemen tüm kaynaklar felsefenin Thales'le başladığını belirtiyor.
Bir bakalım istersen:
Thales, "bilge" denen ilk kişiydi. (Yeni Başlayanlar İçin Felsefe)
Sokrates öncesi çağın ve felsefe tarihinin ilk filozofları; Thales, Anaksimandros, ve Aneksimenes idi. (100 Soruda Felsefe.)
Milet, ilk Yunan Filozofu, kendiliğinden materyalist görüşün babası Thales'in (m.ö 600 e doğru)yurdu oldu. (Yüzyılların Gerçeği ve Mirası.)
Her neyse. Belki tüm yazarlar aynı kaynaktan yararlandı. Bir şey dikkatini çekmiştir. Dünyanın ilk filozofu olan Thales Anadolulu. İlk filozofların düşüncelerinin esin kaynağı neydi? Hangi düşüncelere karşı çıktılar? İlk filozoflardan önce, evrenin ve tanrıların ortaya çıkışına ve ahlak konularına yönelmiş ozan düşünürler vardı. Daha öncesinin mitosçu düşüncesi ile ilk filozoflar arasında düşünsel köprüyü bunlar kurdu. Az zaman değil 100-150 yıllık bir süreyi kapsadı bu geçiş.
Sözünü ettiğimiz ozanların yapıtları; <blockquote>
-"theogonia" tanrıların doğuşu
-"kosmogonia" evrenin doğuşu adını taşır. </blockquote> Gördüğün gibi hala tam yanıtlanamamış konular. Ya da tam tersi kimileri için yanıtı iyi bilinen. Bu ozanların en bilineni Hesiodos(M.Ö 700 yılları) Yapıtında tanrıları işe karıştırmadan şöyle demiş. *Başlangıçta bir boşluk vardı :Khaos *Bunun yanında Analar anası : Toprak *Tanrı :Eros Başlangıç için oldukça sade bir yaklaşım. "Toprak Ana" yı şimdi bile kullanıyoruz.
|
|
[/justify] [/justify] [/justify] | |
|